Egy kis Casco etimológia

Rákerestetek már valaha akár a Google-ben, akár más keresőmotoron, vagy a Wikipediaban a CASCO kifejezésre valaha?

2blogposzt_Casco-800x600-min

Rákerestetek már valaha akár a Google-ben, akár más keresőmotoron, vagy a Wikipediaban a CASCO kifejezésre valaha? Mi megtettük és rendkívül meglepő eredményt, érdekfeszítő információkat találtunk. A gépjármű tulajdonosok nagy százaléka rendelkezik CASCO biztosítással. ezt tudjuk. Viszont a szó magyarázatainak nagy többsége nem biztosítás vonatkozású, sőt! De olvassuk együtt, hogy mit is jelent még a CASCO szó. Sokan használjuk ezt a szót a mindennapi életünkben, annak ellenére, hogy nem tudjuk az eredetét.  

A CASCO egy 17. század óta ismert spanyol eredetű szó, olyan szakkifejezés, amelyet főleg a tengerészetben használtak akkoriban. Azt jelenti, hogy a "hajó törzse, jármű", illetve "cserép, letört darab" a hajók törzsével kapcsolatos jelentésben használva.

Más források szerint egy bizonyos csillogó tollakkal ékesített, 16. századi spanyol páncélsisakot is fed ez a szó. Az Amerikai Egyesült Államokban nemcsak hegyet, tengeröblöt találunk ilyen néven, hanem több várost is így hívnak, és még egy kísértet város is szerepel a listán. Arról a holland non-profit szervezetről már nem is beszélve, amelyet szintén így kereszteltek el.

Illetve, egy, az Amerikai Haditengerészetnél használt hajó típusnak is ezt a nevet adták, és egy svéd vegyi üzemet is így neveztek el, amely ragasztóanyagokat gyártott. Ez utóbbi már az AKZO NOBEL Coatings Zrt. holland és svéd központú multinacionális vegyipari vállalatcsoport részévé vált, amely a világon az egyik legnagyobb festékgyártó multinacionális konszern. Több mint 80 országban működik és egy 61.500 embert foglalkoztató vállalatcsoport.

Miket tudhatunk meg egy egyszerű pár perces kereséssel?!