Akkor jöjjön a varázspálca, 1. rész, Kerekes Zoltán, ügyvezető igazgatónk előadása, BrókerExpo2022

„Azért választottam ezt a címet, mert már lassan a huszadik évemet töltöm veletek együtt ezen a piacon. És ez alatt a 20 év alatt számos ötletemet megosztottam veletek. Nem feltétlenül jött be mindegyik, vagy nem feltétlenül voltatok mindegyikre nyitottak. Így egy előző előadásomban azt találtam mondani, hogyha az akkor épp felvetett ötletemre sem lesz nyitottság, akkor már csak a varázspálcát tudom nektek ajánlani. Azt gondolom, most eljött az idő, hogy megmutassam, mit lehet még tenni."

"Amiért én nagyon szeretem ezt a piacot és nagyon szeretlek benneteket, az az, hogy borzasztó optimisták vagytok: ezen a piacon mindig minden a legnagyobb rendben van. Örülnék, ha így lenne.”

Hogy rávilágítson mit gondol a jelen helyzetről, analógiaként Zoltán itt levetített egy részletet az Erik a Viking című Monty Python filmből. Azt a jelenetet, amikor az atlantisziak képtelenek felfogni a tényt, hogy a szigetük elsüllyed.

BrokerExpo1

A bejátszás rendkívül vidám és szórakoztató volt, ami aztán kevésbé jellemezte az előadása hátralévő részét,

Azzal a felvetéssel folytatta Zoltán, hogy a filmnek semmi köze nincs a magyar biztosításközvetítő piachoz. Vagy esetleg mégis érdemes párhuzamokat vonni? Ő megtette.

„Ha a véleményemre vagytok kíváncsiak, én nagyon határozottan azt gondolom, hogy Atlantisz süllyed, és nem tegnap kezdett el süllyedni. De bíztatlak benneteket arra, hogy ne higgyetek nekem! Viszont nézzük meg a tényeket, és hogyha a tények is azt mutatják, hogy igazam van, akkor gondolkozzatok el!

Hoztam nektek egy kimutatást, amit az MNB oldalán ti is elértek, én csak beleraktam egy grafikonba. Ebből azt látjátok, hogy hogyan alakult a magyar biztosításközvetítő piac az elmúlt 10 esztendőben, tehát 2011 és 2021 közötti adatokat mutatok rajta.

BrokerExpo2

A kék trendvonal az azt mutatja, hogy ebben az évtizedben hogyan alakult a biztosításközvetítő cégek száma a piacunkon. Sajnos nem látszik, de 2011-ben még 550 biztosítást közvetítő cég volt Magyarországon. Ez az alkuszcégek és a többes ügynökök száma együttesen. Mostanra ott tartunk, hogy 393 cég tevékenykedik ezen a piacon, tehát gyorsan fogy a közvetítő cégek száma. Ha megnézzük a piros trendvonalat, az pedig azt mutatja, hogy egy cégre átlagosan mekkora árbevétel jut – ez sokkal érdekesebb adatsor. Úgy jöttek ki a számok, hogy elosztottam az összes éves árbevételt az éppen az adott évben a piacon tevékenykedő cégek számával. Láthatjátok, hogy különösen 2019 óta kifejezetten dinamikusan nő az egy cégre eső árbevétel ebben a struktúrában. Egészen 267 millió forintig jutottunk el, azaz elméletileg tavaly egy átlagos magyar biztosításközvetítő cégnek 267 millió forintnyi árbevételt kellett volna elérnie.

Kik is a mi esetünkben az Atlantisziak? Nézzük meg! Gyakran elgondolkozom azon, hogy van-e másik olyan szektor még Magyarországon, ahol ilyen mértékben szórnak az adatok. Most három fontos információt tettem föl a gazdálkodó szervezetekről, és az látszik, hogy a nulla és a nagyon magas szám között bármi előfordulhat, bármelyik kategóriát vizsgáljuk.

BrokerExpo3

Azt gondolom, hogy egyszerűen nem tudunk egységes magyar biztosításközvetítő piacról beszélni, ugyanis az alsó és a felső határok között akkora nagy különbségek vannak, hogy a cégek teljesen eltérő kihívások előtt állnak. Megpróbáltam megfogalmazni azt, hogy szerintem milyenek is a magyar biztosításközvetítő cégek: mi lehet a definíciójuk, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, és vajon ugyanazokat a tevékenységeket próbálják-e végezni. Furcsa definíció, de valójában szerintem nagyon jól lefedi a mai helyzetet.

BrokerExpo4

Valószínűleg most jogosan kérdezitek meg a képernyő előtt, hogy na bumm, és akkor mi van? Kit érdekel? Hát ez van, ezek a tények. Mit kezdjünk velük?

Én azt gondolom, hogy nagyon is kell valamit kezdeni ezzel a dologgal, ugyanis van még egy szektorális sajátosság, ami megint csak nagyon kevés másik iparágban tapasztalható. Az, hogy a befolyó bevételeknek a döntő részét azonnal tovább fizetitek az üzletkötőiteknek. Úgy tudom, hogy ez most 70 és 80% közötti érték. De hallottam már, hogy van, aki 85%-os jutalékot fizet ki. Tehát minden másra, amit meg kell termelnetek, kb. az árbevétel 20-30%-a marad. Mire elég ez? És főleg: mire nem elég?

Jövünk a folytatással hamarosan!