Magasabb szintre léphetnek a biztosításközvetítők! Az új cél: a Szuperintegráció, 3. rész

Amiről eddig írtunk az csak a Szuperintegráció egy szűk nézete. Valójában ennél sokkal szélesebb körre terjed ki a koncepció. Alapvetően három forrás létezik, ahol ügyfél adatok keletkeznek. Hogy mik ezek?

Szuperintegracio3_270x360Lássuk csak!

  1. Új szerződés megkötése a front end rendszerben
  2. Állományok beolvasása a biztosítók által generált rekordokból
  3. Kézi adatrögzítés

Ezek közül a másodikról érdemes részletesen beszélni.

Lépjünk szintet!

Cikkünk első részében és a második felében is arról elmélkedtünk, hogy mennyire nehéz a közvetítők saját front és back end rendszere között megteremteni az összhangot. Ennek elsődleges oka, hogy a back end rendszerbe az adatok nagyrésze a biztosítói állományok felolvasásával kerül be.

Az pedig, hogy mi van a biztosítói állományokban az nem tartozik a biztosításközvetítő cégeket kiszolgáló IT szolgáltatók hatáskörébe. Itt újra feltehetjük a kérdést, hogy hol van a “JÓ” adat. A közvetítő rendszerében, vagy a biztosítótársaság rendszerében? Erre is csak a szokásos “szofisztikált” választ lehet adni: vagy itt, vagy ott!

De ha ennyire kiszámíthatatlan az adatok naprakészsége, akkor van értelme egyáltalán az adategyeztetésnek? Persze, hogy van! Ez kötelező eleme kell legyen a biztosításközvetítők mindennapjainak. Viszont meg kell találni azt a megoldást, ami egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi ezt a folyamatot.

A Szuperintegráció magasabb szintjei

A megoldást az jelenti, ha a biztosító társaságok állományegyeztető interface-it is integráljuk a rendszerbe, beleértve a jutalék és intervenciós listákat is. Ennek nagy előnye, hogy az állomány felolvasás automatikusan történik meg, így az egyeztetés bármikor elindítható. Akár naponta is le lehet frissítéseket lekérni, ami mellett persze még inkább elengedhetetlen a rendszerben meglévő és az állománylistákból felolvasott adatok szakszerű, pontos egyeztetése. Ugyanakkor ezzel a megoldással kizárhatók az emberi hibák, gyorsabb és pontosabb, mint a kézi feltöltés.  Természetesen ez azt is jelenti, hogy a 15-20 biztosítótársaság rendszere szintén közvetlenül ír bele az adatbázisodba, aminek a módszertanát technológiai szempontból a “Szupeintegrátor” felügyeli.

A biztosítótársaságokon túlmenően érdemes egy kárügyintézéssel, kár asszisztenciával foglalkozó céget is integrálni a rendszerbe, amivel már szinte teljeskörűvé válik a biztosítási terület informatikai lefedettsége, úgy, hogy minden érintett hozzáfér a számára meghatározott jogosultsági szinten elérhető információkhoz és mindenki valós adatokkal dolgozik, aminek eredményeként az ügyfelek elégedettsége nagymértékben növekedni fog.

A Szuperintegrációnak rengeteg előnye van. Elsősorban az, hogy sokkal olcsóbb, és eredményesebb, egyben jóval kellemesebb és főleg 21. századi felhasználói élményt nyújt, mintha az adatokat különböző forrásokból kellene összevadászni és integrálni. A különbség akkor különösen szembetűnő, ha az adott vállalkozásnak nincs is meg a tudása és szakértelme az ügyféladatok tudatos, célirányos karbantartására és felhasználására.

Nézzük meg, hogy mit nyerhetsz a Szuperintegrációval:

  • Alacsonyabbak lesznek az IT költségeid
  • Jelentősen csökken a munkaerő ráfordításod
  • Felszabadulnak az adminisztráció felügyeletére fordított vezetői erőforrásaid
  • A nagymértékű automatizáció egyszerűsíti az életedet
  • Egyszerűsödnek, felgyorsulnak az adminisztrációs folyamataid
  • Mindig a legfrissebb állományadatokat láthatod
  • Egységes, tiszta ügyfél- és szerződés állományaid lesznek
  • A meglévő ügyfélkörödben lévő potenciált sokkal jobban kihasználhatod
  • Keresztértékesíteni tudsz a meglévő ügyfeleidnek
  • Folyamatos, stabil ügyfélkapcsolatot tudsz fenntartani az ügyfeleiddel
  • Széleskörű szolgáltatási palettát kínálhatsz
  • Megspórolhatod a győzködést: üzletkötőid szívesen fogják használni az átlátható, egyszerű rendszert
  • Pontos, jól használható vezetői információkkal mindig képben leszel kollégáid és céged aktuális teljesítményével.
  • Elérheted, hogy a meglevő ügyfeleid még elégedettebbé, ezért lojálisabbá váljanak hozzád és a cégedhez.

Nyilvánvalóan ennyi előny mellett kell, hogy legyen hátulütője is a koncepciónak. Nem hallgatom el, hogy van ilyen. Az általam talán legtöbbször hallott kifogás, hogy

“Eddig is így csináltuk, minek változtassunk.”

Aki továbbra is mindent ugyanúgy akar csinálni, mint eddig, annak nincs esélye arra, hogy részesüljön a Szuperintegráció nyújtotta innovatív előnyökből. Ergo, az ügyfél és szabályozói digitalizációs igények szupergyors fejlődési sebességével arányosan le fog maradni.

Azok a piaci szereplők, akik 20 évvel ezelőtt kihasználták az informatikai robbanást, azért lettek sikeresek, mert bátrak voltak és mertek másképpen gondolkodni és cselekedni. 

Az általunk javasolt megoldás, közel sem jár olyan kockázattal, mint az ő döntéseik, de mindenképpen szükségszerű egy más típusú gondolkodás és némi jövőbelátás.

Az SK Trend oldaláról azt ígérhetjük, hogy a technológiai megoldáson túlmenően folyamatos edukációval, szakértelemmel és emberi erőforrások biztosításával is támogatjuk partnereinket a szuperintegráció előnyeinek mihamarabbi megtapasztalása és kiaknázása érdekében.

Biztos, hogy ezer kérdésed és észrevételed van a leírtakkal kapcsolatban. Az SK Trend szándéka és célja, hogy partnereivel közösen fejlessze a szolgáltatásait, ezért nagyon fontos számunkra, hogy oszd meg velünk a gondolataidat.

Szintén hangsúlyt helyezünk arra, hogy a számodra fontos információkat eljuttassuk hozzád, ezért ügyfélkapcsolati vezetőnk, Kovács Miklós minden hónapban fel fogja venni a kapcsolatot céged kijelölt kapcsolattartójával. Kérlek, hogy nyíltan és őszintén mondd el Miklósnak gondolataidat, véleményedet!